Prilozi za povijest HRM u Domovinskom ratu (1991.)

Republika Hrvatska i Domovinski rat 1990.-1995.Republika Hrvatska i Domovinski rat 1990.-1995. – memoarsko gradivo (knjiga 1): Prilozi za povijest Hrvatske ratne mornarice u Domovinskom ratu (1991.)

Cijena knjige: 120,00 kn.
Na promociji za sva izdanja 20% popusta

Uz seriju zbornika dokumenata Centar je pokrenuo i seriju Domovinski ratmemoarsko gradivo, sa izjavama, zapisima, studijama i sličnim radovima sudionika Domovinskoga rata, kako bi informacije o tom razdoblju hrvatske povijesti bile što dostupnije istraživačima i cjelokupnoj javnosti. Dakako, memoarsko gradivo je zbog subjektivnog dojma izlagača podložno i manje objektivnim prosudbama i zaključcima, no njegovo stvaranje potrebno je ne samo radi prikupljanja manje poznatih činjenica, nego i radi dobivanja informacija o općoj atmosferi, ugođaju, načinu razmišljanja i djelovanja

u pojedinim situacijama, što je iz službenih dokumenata vrlo teško iščitati.

Knjiga Prilozi za povijest Hrvatske ratne mornarice u Domovinskom ratu (1991.) prva je u predviđenoj seriji, a podijeljena je u dva dijela, s prilozima. Prvi dio zapravo je studija o ustroju i djelovanju HRM-a 1991. godine, koju je napisao kapetan bojnog broda u mirovini dipl. ing. Stjepan Bernadić, a drugi dio su sjećanja sudionika događaja iz 1991. godine, nadopunjena sa oko 50-ak dokumenata.